QUÈ HI TROBARÀS?

Activitats de narració oral:

* Sessions de contes per a Nadons, Infants, Adolescents, Adults, Persones de la Tercera Edat.

* Tallers de formació: "La narració oral, eina didàctica a les classes de llengua", "narració oral i conflictes a l'adolescència"

* Regala un conte personalitzat

Jugant amb les paraules:

* Contes per narrar tantes vides com universos n'hi haguessin.

* Poemes

* Articles d'opinió

* Entrevistes imaginàries.

* Imatges, vivències, pensaments per compartir.

* Actes per poder escampar la boira quan l'ànima se sent en compressió.

* Lectures per obrir camins.

* Temps de silencis fets paraules.

dijous, 6 de juny del 2013

EL FESTIVAL MUNT DE MOTS FA UN VERKAMI a NÚVOL

El Festival Munt de Mots fa un verkami

 
/ 6.06.2013
Com sobreviuen les propostes a un temps de desànim generalitzat en què les portes de les subvencions estan tancades? Algú dirà que amb enginy, dedicació, perseverança, solidaritat… Doncs, justament aquests són els valors que han fet possible que durant tres anys seguits un grup de voluntaris, abanderats pel seu director, Rubén Martínez Santana, hagin ofert a la ciutat de Barcelona l’acte més important de narració oral: el Festival Munt de Mots.

Ruben Martínez Santana, director del festival Munt de Mots

Fa molts anys que els contes s’han anat estenent per diferents punts del territori, sobretot per la capital catalana, gràcies a la feina constant d’uns narradors que, des d’associacions o petits grups, han impulsat l’ofici del narrador oral. En aquest sentit, la participació creixent en diferents actes de la vida cultural del país, la presència en biblioteques o centres cívics, l’afany de crear nous espais en què narrar, tal com serien els bars, va portar de manera natural a la necessitat –o la il·lusió- de crear el Festival de Narració Oral Munt de Mots, ara fa 4 anys.
Durant tota una setmana, del 19 al 26 d’octubre, el Festival ofereix un ventall variadíssim i enriquidor d’activitats que giren a l’entorn de la narració oral. Tot i que el gruix important són les sessions de contes que  narradors dels cinc continents s’encarreguen d’escampar  per diferents espais de la ciutat com són ara biblioteques, centres cívics, llibreries, bars, places, teatres, ateneus, museus…amb la intenció d’entretenir diferents tipus de públic, també hi ha activitats i tallers a l’entorn de la narració, la majoria de les quals gratuïtes.
Amb aquesta oferta, seria legítim deduir que un festival d’aquestes dimensions compta amb una ajuda important en forma de subvencions. Doncs, no. No hi ha cap aportació econòmica directa per part del govern de la Generalitat ni de l’Ajuntament. Tan sols hi ha la col·laboració de dues institucions públiques com el Centre Cívic Pati Llimona, el Consorci de Biblioteques de Barcelona, i la participació del Museu de la Música, l’Ateneu de Nou Barris i altres de privades com la Casa Amèrica Catalunya, els teatres El Almazen, Tantarantana i Romea; el bar Harlem Jazz Club, la Librería Santos Ochoa, el bar Pla de la Calma de Cardedeu i les biblioteques de Gavà (enguany el Festival obre les fronteres de la ciutat i arriba més enllà). I, sobretot, hi ha l’entusiasme de creure en els contes i en l’ofici de narrar i de voler fer possible per quart any consecutiu el Festival per part de les persones que s’hi deixen la pell any rere any.
Les il·lusions, però, no paguen les despeses de producció com el disseny, la impressió gràfica, el personal tècnic, el transport… És per això que per a aquesta quarta edició del Festival, els organitzadors han impulsat un nou sistema de finançar aquestes despeses a través de verkami, que admet donacions fins al 15 de juny. Falten, doncs, molt pocs dies per poder recollir els 3.500€ que es necessiten i encara no s’ha arribat a la meitat…
És aquí quan les paraules salten parets i es propaguen a través de la xarxa, dels diaris digitals… i criden a l’uníson: necessitem ajuda! El Festival Munt de Mots necessita de la col·laboració ciutadana en el verkami per fer front a les despeses més bàsiques.
És en aquests moments, en què els espais de la ciutat es van desproveint de la vida cultural habitual que hem de prendre consciència del preu que suposa renunciar a les diferents propostes que han fet de Barcelona una ciutat rica i cosmopolita. És en aquests moments en què ens hem d’atrevir a apostar per la creativitat, el compromís… A apostar per facilitar les iniciatives en perill d’extinció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada