QUÈ HI TROBARÀS?

Activitats de narració oral:

* Sessions de contes per a Nadons, Infants, Adolescents, Adults, Persones de la Tercera Edat.

* Tallers de formació: "La narració oral, eina didàctica a les classes de llengua", "narració oral i conflictes a l'adolescència"

* Regala un conte personalitzat

Jugant amb les paraules:

* Contes per narrar tantes vides com universos n'hi haguessin.

* Poemes

* Articles d'opinió

* Entrevistes imaginàries.

* Imatges, vivències, pensaments per compartir.

* Actes per poder escampar la boira quan l'ànima se sent en compressió.

* Lectures per obrir camins.

* Temps de silencis fets paraules.

dimarts, 17 de març del 2015

20M, DIA INTERNACIONAL DE LA NARRACIÓ ORAL

20M, marca d’oralitat

 
/ 17.03.2015
Aquest divendres 20 de març, a més de l’eclipsi solar anunciat pels mitjans de comunicació, serem testimonis d’un eclipsi ben singular, provocat per l’acumulació de paraules que, en forma de contes, escamparan històries per diferents espais d’arreu del món per celebrar el Dia Internacional de la Narració Oral.
Assumpta Mercader
Assumpta Mercader
Parlar de narració oral és fer pujar al pòdium un dels oficis més antics del món, però en aquests moments, com si es tractés d’una paradoxa perversa, parlar-ne també fa necessari col·locar un focus molt potent sobre la figura del narrador oral per tal que la mirada externa, sigui de l’àmbit que sigui, pugui enaltir-lo i dignificar-lo com es mereix. Ens referim a la figura, la del narrador oral, que porta molts anys omplint biblioteques, centres cívics… acostant a les orelles més menudes contes de tradició oral o les millors històries modernes, per posar la llavor de la paraula oral en aquella part del cor que sabem que ja no marxa mai més; un narrador oral que malgrat que les mesures de crisi han fuetejat durament tots els sectors culturals i, en especial, el dels contes, segueix pujant a escenaris, omplint bars, places, festivals… amb ganes de fer de la paraula i dels contes la millor opció professional del sector i el mitjà que dóna sentit a la seva vida.
Per celebrar tots plegats el Dia Internacional de la Narració Oral i per fer visible l’ofici del narrador oral, l’Associació de Narradores i Narradors (ANIN), juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes i els Ferrocarrils de la Generalitat, ha organitzat una contada multitudinària amb la col·laboració de diferents narradors del país. Serà una contada de contes breus que tindran lloc entre les 18h i les 20h a les diferents estacions dels Ferrocarrils de la plaça Catalunya direcció Sarrià i que acabarà amb la lectura del Manifest del Dia Internacional de la Narració Oral al vestíbul del carrer Bergara de la mateixa estació.
Aquesta setmana, a banda de l’acte que us comentem, també hi haurà diferents sessions per celebrar el 20M, en què els contes seran els protagonistes. A banda de les que habitualment programa el Consorci de Biblioteques i altres sessions d’altres biblioteques, dijous 19, un dels bars que programa habitualment contes per a adults, l’Astrolabi, oferirà una sessió amb la narradora oral Noemí Caballer, a les 21.30h. El mateix divendres, el bar Pla de la Calma de Cardedeu, que també ofereix contes per a adults regularment, celebrarà la diada amb l’Arnau Vilardebò, a les 21h. I dissabte 21, el Harlem Jazz Club obrirà les portes a les 20.30h com ho ha anat fent des de fa divuit anys per donar la paraula a l’Assumpta Mercader, així com La Casa de los Cuentos també participarà amb una sessió a càrrec de la Numancia Rojas, que va obrir el local l’agost de l’any 2000.
Arnau Vilardebò
Arnau Vilardebò
Així que divendres 20 deixem-nos eclipsar per la paraula oral, pels contes… i per la meravella que hi ha al darrere. Segur que milers de “hi havia una vegada…” pronunciats a tot el món, en totes les llengües possibles tindran la força necessària per compensar la foscor momentània del fenomen i fer aparèixer la primavera dins nostre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada