QUÈ HI TROBARÀS?

Activitats de narració oral:

* Sessions de contes per a Nadons, Infants, Adolescents, Adults, Persones de la Tercera Edat.

* Tallers de formació: "La narració oral, eina didàctica a les classes de llengua", "narració oral i conflictes a l'adolescència"

* Regala un conte personalitzat

Jugant amb les paraules:

* Contes per narrar tantes vides com universos n'hi haguessin.

* Poemes

* Articles d'opinió

* Entrevistes imaginàries.

* Imatges, vivències, pensaments per compartir.

* Actes per poder escampar la boira quan l'ànima se sent en compressió.

* Lectures per obrir camins.

* Temps de silencis fets paraules.

dilluns, 15 d’octubre de 2018

TORNA MUNT DE MOTS, EL FESTIVAL DE CONTES QUE EXPLIQUEN MENTIDES QUE DIUEN VERITATSTORNA MUNT DE MOTS, EL FESTIVAL DE CONTES QUE EXPLIQUEN MENTIDES QUE DIUEN VERITATS

Amb aquestes paraules destaca el director del Munt de Mots, Rubén Martínez Santana, el valor dels contes i ens convida a assistir a tots els actes del Festival de Narració Oral, que enguany celebra la 9a edició del 15 al 20 d’octubre. Durant una setmana, Barcelona i altres subseus obriran de bat a bat els seus espais (més de 30, entre biblioteques, centres cívics i culturals, llibreries, ateneus, bars...) per oferir un ventall d’activitats ben variades al voltant de la narració oral.

Adreçades tant a públic infantil, com juvenil i adult, les més de 40 activitats programades al llarg d’aquests dies són una invitació a obrir les orelles, i tots els sentits, i deixar-nos portar per un imaginari que podem transitar tant a títol individual com amb les persones amb les que compartim la contada. El programa, que podeu consultar a la pàgina web www.muntdemots.org, gira a l’entorn de sessions de contes per a grans i petits, Jam’s sessions com a espai en què tothom pot participar-hi explicant un conte, conferències al voltant de la narració oral, tallers, contes als hospitals o el “Cuentae Linguae”, per remarcar-hi algunes de les més destacables.

El Festival d’aquest any està farcit de noms de narradors d’arreu del món, que construeixen un mosaic de veus ben variades d’accents i d’històries, i arriben fresques a un públic que, any rere any, espera aquesta trobada per fer-hi una immersió a cor què vols al voltant de la paraula viva. En aquesta edició, molts dels narradors convidats pujaran per primer cop als escenaris del Munt de Mots, tal és el cas de Carolina Rueda (Colòmbia), Victoria Siedlecki (Argentina), Rebecca Lemaire (Bèlgica), Bernardo Govea (Mèxic), Eugenia Manzanera (Madrid) o Sherezade Bardají (Catalunya) i serà una gran oportunitat per vibrar amb tots ells. El programa compta amb la participació d’altres narradors que han estat convidats en altres edicions, de manera que sentir de nou Boniface Ofogo (Camerun), Linsabel Noguera (Veneçuela), Paula Carballeira (Galícia), Irma Borges (Veneçuela), Cecilia Bellorín (Veneçuela), Judith Navarro (Catalunya) o Li Morenita (Colòmbia), és doble alegria per la retrobada i per seguir gaudint amb les seves històries.

page1image18952
En la línia de l’alegria, dos dels actes que aboquen més a l’èxtasi col·lectiu són el de la inauguració i el de la cloenda en què molts dels narradors convidats comparteixen alhora escenari. En aquest marc, la catarsi d’emocions, els riures... i la creació d’imaginaris estan més garantida. Dit això, el dia 15 és gairebé d’oblidada assistència ser present a la inauguració a la sala Luz de Gas, a les 20 h, no només per gaudir amb les històries de Carolina Rueda (Colòmbia), Eugenia Manzanera (Madrid), Paula Carballeira (Galícia), Rebecca Lemaire (Bèlgica), Sherezade Bardají (Catalunya) i Victoria Siedlecki (Argentina), sinó perquè actuarà també la Camerata Internacional de Barcelona (orquestra de cordes), dirigida per Régulo Sarmiento (Veneçuela) i interpretarà el seu repertori llatinoamericà. El Festival converteix la inauguració en un acte solidari amb Veneçuela i convida a tothom a venir i a fer una aportació portant medicines o contribuint a la taquilla inversa, que es destinarà íntegrament a sufragar els costos de la tramesa.

Com altres anys, també hi haurà altres espais de contes de gran valor: per reflexionar al voltant de la narració oral, la Biblioteca Vila de Gràcia ofereix un cicle de tallers i conferències a la sala d’actes. Si algú vol experimentar què se sent explicant una història, les Jam’s Sessions són una ocasió especial per atrevir-vos a contar o senzillament passar-s’ho bé escoltant. Si voleu gaudir tot un matí amb els contes, no hi podeu faltar a la Marató de Contes, Paraula Trobada, en què novament tindrem l’oportunitat de col·laborar amb el Banc d’Aliments fent-hi una contribució amb un o diversos paquets d’aliments. Podeu assistir a un dels actes més emblemàtics, el “Cuentae Linguae”, en què narradors d’arreu expliquen un conte “en versió original” i ens tornem a adonar, un any més, que podem entendre-ho tot perquè els contes ens connecten amb un pla que va més enllà de les paraules.

Així i tot, la paraula és l’arma més poderosa d’un col·lectiu, els narradors orals, que ja fa anys que caminem per fer sentir la nostra veu i la de molts altres que ens han precedit al llarg de la història. Veus ancestrals, anònimes que, en forma de contes fan que quan els sentim, ens guiïn, ens reconfortin, ens emmirallin... i ens ajudin a trobar el camí de casa.
Conscient d’això, el Festival es prepara durant tot un any amb fermesa, rigor i amb molta dosi de passió per poder arribar a totes les ànimes escoltadores d’històries per deixar-hi el millor llegat. Però també per donar legitimitat a l’ofici i per recordar que la narració oral no existeix només aquesta setmana, que hi ha una programació en diferents espais durant tot l’any i que és important que rebi suport i que el públic incorpori la seva assistència com un hàbit més dins l’oferta cultural de la ciutat.

De moment, preparem-nos per rebre el 9è Festival el pròxim dilluns. Que aquesta nova edició del Munt de Mots sigui la festa de la paraula, de l’encontre entre narradors i escoltadors d’històries; que sigui una nova oportunitat per establir vincles inoblidables, per transitar per memòries antigues i recents i per sentir-nos acollits en una ciutat que voldríem trobar a petar d’orelles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada